Glazbena čarolija sa Žužom

Razgovarali smo s Mirjanom Žužić-Žužom, voditeljicom Skladateljske radionice. Ona dolazi iz Rijeke te u Školi stvaralaštva sudjeluje već punih 35 godina, tako da bismo je mogli nazvati začetnicom cijelog Novigradskog proljeća. Zbog toga smo odlučili razgovarati s ovom divom i doznati neke sitnice o njezinom životu.

 Recite nam nešto o svom glazbenom umijeću i samim počecima Vašeg glazbenog života.

Sviram klavir od svoje 9. godine. Za taj instrument sam se odlučila jer jer moj brat, inače dirigent u Riječkoj operi, počeo svirati klavir i baviti se glazbom. Tako sam i ja krenula njegovim stopama.

Što ste po struci i koju školu ste završili?

Po struci sam profesorica likovne kulture, a završila sam Pedagošku akademiju gdje sam išla na likovni i glazbeni.

Koje poznatije skladbe ili djela ste vi napisali?

Napisala sam zajedno s voditeljicom Pjevačke radionice Doris Kovačić udžbenike glazbene kulture za prvi, drugi i treći razred pod imenom “Glazbena čarolija”. To je zapravo zbirka pjesama koje smo sakupile tijekom niza godina.

Kada ste napisali “Glazbenu čaroliju” ?

Glazbenu čaroliju napisala sam prije 5 godina. Ogledni primjerak bio je izložen u školskoj knjižnici. Od svoje kolegice saznala sam da je udžbenik vrlo tražen među djecom i da ga žele ponijeti kući kako bi ga pročitali. Bila sam izuzetno sretna jer sam znala da smo Doris i ja učinile pravu stvar.

Što su zapravo “Glazbene čarolije” i kome su namijenjene ?

Namijenjene su djeci. Kombinirane su tako da budu zanimljive i da budu spoj slike i glazbe. Inspirirane radom u Školi stvaralaštva  željeli smo da to bude nešto drugačije, a ne samo štura muzička vježbenica. Željele smo da to bude udžbenik koji će zainteresirati djecu, da ga djeca primaju u ruke ne zato što moraju, već zato što žele!

Kako izgleda vaš tipični radni dan?

Ja nemam tipični radni dan. Ja se godinama bavim skladanjem, vodim zbor u svojoj župi, skladam za njih i pjevaju se moje pjesme. Općenito pišem skladbe za zborove, spremam ponovno izložbu na jesen.

Filip Bakran i Davor Čosić

 

 

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.