Raspjevano Novigradsko proljeće

Ovih se dana iz OŠ Rivarela širi pjesma dječjeg zbora vođenog dirigentskom palicom gđe Doris Kovačić, javnosti poznate kao dirigentice zbora Josip Kaplan koji sudjeluje na natjecanju “Do posljednjeg zbora”.

Doris nam je otkrila da je na Novigradskom proljeću zborovođa, ali bavi se i mnogim drugim stvarima vezanima uz glazbu: predaje u glazbenoj školi, a sa svojim zborom bavi se obradom klasične glazbe, te klasičnim, duhovnim i svjetovnim programom.

Zavirili smo u glazbenu radionicu kako bismo otkrili što pokreće ove male pjevače u skladateljskom i pjevačkom stvaralaštvu.

Evo što smo iz prve ruke doznali o radu ove mlade i aktivne dirigentice.

Možete li nam se predstaviti?

Voditeljica sam i dirigentica  zbora Novigradskog proljeća, vođa sam zbora Josip Kaplan iz Rijeke i predajem solfeggio u glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova.

Što vas vezuje za Novigradsko proljeće?

Za Novigradsko proljeće vezuje me to što sam i sama u njemu sudjelovala kao učenica 5. razreda osnovne škole, a od 2004. godine kao asistentica, mentorica…

Široj javnosti poznati ste po tome što sudjelujete na natjecanju HRT-a “Do posljednjeg zbora”. Možete li nam nešto reći o tome?

Sa svojim zborom stigla sam do finala ovog natjecanja, natječemo se s još dva zbora. Veliko nam je zadovoljstvo sudjelovati u ovom natjecanju  i nadamo se da ćemo postići visok plasman.

Ima li nešto što biste istaknuli u svom radu?

Istaknula bih da se sa svojim zborom bavim obradom klasične glazbe.

Sviđa li vam se rad i dosadašnji napredak vašeg zbora?

Jako sam zadovoljna svime što smo dosada napravili i nadam se da ćemo napredovati i dalje.

Kako je nastala himna Novigradskog proljeća?

Himna Novigradskog proljeća nastala je tako što je g. Joža Prudeus donio tekst, a kako je bila prva godina rada, trebalo ga je uglazbiti. Svi polaznici glazbene radionice trebali su osmisliti glazbu na tekst i, na moju sreću, prihvaćena je moja glazba. Otada se himna svake godine pjeva te oduševljava polaznike i hospitante ove škole.

  Nina Bakarić

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.