Moda i kostimografija nisu isto

Voditeljica Kostimografske radionice Dženisa Pecotić članica je Udruženja likovnih umjetnika primijenjene umjetnosti Hrvatske. Kao slobodna umjetnica bavi se kreiranjem muške, ženske i dječje odjeće, a svoje radove izlaže u hrvatskim i inozemnim galerijama.

Od 1986. g. bavi se kazališnom (drama, opera, balet) i filmskom kostimografijom, te je surađujući s nizom uglednih hrvatskih i inozemnih redatelja i koreografa, ostvarila više od devedeset kostimografskih projekata.

Možete li nam se predstaviti?

Ja sam Dženisa Pecotić. Dizajnerica sam za tekstil i odjeću, a u Školi  stvaralaštva vodim kostimografsku grupu. Maja me je izabrala za Kostimografsku radionicu, što mi je jako drago.

Što vas vezuje za Vašu radionicu?

Obožavam rad s djecom. Za radionicu me vezuju bistre, hitre i pametne cure.

Čime se bavite?

Dugo godina sam se bavila modom pa kostimografijom, a sada se, već popriličan broj godina, bavim samo kostimografijom.

Što je najvažnije u Vašoj radionici?

Jako volim kazalište, tj. timski rad. Smatram da je u ovoj radionici jako važan timski rad. To je nešto što se već dugo godina podcjenjue.

Čuli smo da ste dobitnica mnogih nagrada? Koje biste izdvojili?

Dobila sam dvije nagrade ,,Marul” za kostimografiju. Imala sam dvije nominacije za kostimografiju na dodjelama Nagrada hrvatskog glumišta. Također sam dobila mnoge nagrade za odjevni dizajn i dvije nagrade za dječju kolekciju.

Koja Vam je nagrada najljepša?

Najljepša mi je nagrada ona kada mi publika poslije kaže da se to što sam napravila njima puno sviđa.

Što još želite ili namjeravate raditi u životu?

Radit ću jedan krasan balet u Splitu i dramu u Puli. Obožavam se baviti izložbama. To je najindividualnije.

Koji je bio Vaš prvi poriv?

Moj prvi poriv bila je arhitektura, koju nisam završila. Zatim sam upisala povijest umjetnosti, ali ni to nisam završila pa sam upisala dizajn. Treća sreća! Ipak, sve mi je to u životu koristilo.

Postoji li razlika između mode i kostimografije?

Moda i kostimografija nisu isto! Moda je pitanje trenutka i vrlo je naporna, ali površna. Kostimografija prikazuje povijest, sadašnjost i budućnost. Velika je razlika među njima.

Petra Tokić

 

 

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.