Montaža manipulira pričom

13004

Sve što smo znali o Aniti Jovanov prije pripreme za ovaj intervju bilo je da je voditeljica filmske radionice na Novigradskom proljeću. Ali ona je i filmska montažerka koja je dosada montirala stotinu glazbenih spotova, reklamne filmove, glazbene dokumentarce i mozaične televizijske emisije. Uz to, režirala je kratkometražne i dugometražne filmove. U slobodno vrijeme bavi se volontiranjem u “Udruzi Roda”. Za njih je, zajedno s UNICEF-om, montirala dugometražni film “Mliječna staza – put do uspješnog dojenja”.

 Koliko se film promijenio otkada ste se počeli baviti montažom pa do danas?

Tehnologija se strašno promijenila. Dolaze sve novije i novije tehnologije i sve je sofisticiranije. Danas to nije toliko skupo i omogućeni su uvjeti za rad filmova kod kuće. Film kao medij dostupniji je  široj publici nego prije. Ponekad se teško prilagoditi, ali sam posao me tjera na prilagodbu novim softverima i učenje u hodu.

Prve ste godine na Novigradskom proljeću. Kako vam se čine djeca i njihova zainteresiranost za film? Kakva su predznanja djece?

Zbilja sam oduševljena radionicom i općenito atmosferom ovdje. Djeca su zainteresirana i motivirana. Razlikuju se učenička predznanja, ali, generalno, djeca imaju vizualno iskustvo, nove generacije imaju izvježbano oko za film. Percipiraju filmsku logiku.

Kada ste shvatili da je upravo montaža ono čime se želite baviti?

Ja sam se dvoumila između odabira kamere i montaže jer sam se tada počela baviti fotografijom, na kraju je pobijedila montaža zato što me zanimaju priče,  posebice manipulacije pričom u montaži.

Što najčešće montirate i što je najpoznatije što ste montirali?

Najčešće montiram videospotove, ali ne preferiram određene žanrove. Važno mi je da mi je nešto zanimljivo. Najpoznatiji su bili: Darko Rundek – Apokalipso, Urban – Black tatoo, Hladno pivo, Svadbas i mnogi drugi. Nagrade osvajam zajedno s mužem jer radimo zajedno.

 Osim poslovno, bavite li se montažom i privatno?

Montažom se ne bavim privatno jer za to, naprosto, nemam vremena.

Koliko se dobro djeca snalaze u montaži?

Djeca su malo slabija u montaži, ali imaju dobra osnovna znanja i vrlo dobro razumiju postupak.

 Planirate li proširiti opsege ili ostajete na montaži?

Ponekad volim izaći iz svoje kućice za montažu i proširiti vidike. Novigradsko proljeće vrlo je dobar početak za to.

Monika Mišir i Sara Borzić

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.