Hospitanti na Novigradskom proljeću

Osim učenika, na Novigradskom proljeću sudjeluje i šezdesetak hospitanata. To su učitelji i profesori koji u svojim školama također predaju, rade s nadarenim učenicima i vode izvannastavne aktivnosti. Kako bi skrenuli pažnju i na njih, polaznici radionice Novina na internetu odlučili su ih nekolicinu intervjuirati.

Razgovarali smo s Draženkom Jarec-Tomorad, hospitanticom radionice Novina na internetu. Dolazi iz OŠ Ksavera Šandora Đalskog u Donjoj Zelini gdje predaje hrvatski jezik. Na Novigradskom proljeću drugi je put. Odlučila se za ovu radionicu jer u svojoj školi već desetak godina vodi novinarsku grupu koja uređuje školski list Cintek. Želi proširiti znanja o internetskom novinarstvu i primijeniti ih u radu s učenicima novinarima. U radionici pomaže učenicima na razne načine, među kojima su uređivanje i lektura članaka. Smatra da je i sama naučila puno novih stvari i o novinarstvu i o internetu.  Također kaže da bi rado došla ponovno, ako ne iduće godine, onda za nekoliko godina.

 

Učiteljica Gordana Šarić-Peša, hospitantica radionice novina na internetu dolazi iz OŠ Šimuna Kožičića Benje iz Zadra i prvi puta je na Novigradskom proljeću. Ugodno se osjeća u ovoj kreativnoj stvaralačkoj atmosferi u kojoj se uči sto na sat u svim područjima od komunikacije, timskog i pojedinačnog rada, planiranja, organizacije i podjele aktivnosti, i možda najvažnije od svega ističe kako joj je veselje biti rame uz rame s učenicima s kojima  može dijeliti užitak učenja kroz druženje i igru. Želja joj je stečena znanja primjeniti u svojoj školi i od jeseni pokrenuti novine na internetu.

Razgovarao sam s Marijom Devčić, hospitanticom Slikarske grupe i saznao nekoliko zanimljivih detalja o njoj. Po zanimanju je učiteljica razredne nastave, čime se i bavi, a završila je Pedagošku akademiju. Životni san joj je bio da postane učiteljica razredne nastave. Na taj način želi širiti kreativne i zanimljive ideje s drugima. Prvi put je na Novigradskom proljeću i oduševljena je jer je ovo škola kakvu još nije vidjela. Sama je odabrala Slikarsku radionicu jer obožava sve što ima veze sa slikanjem. Misli da tako može svoje ideje dijeliti s drugima. Njen zadatak je slušanje uputa i njihovo primjenjivanje. Otkrila je da je tamo atmosfera odlična, sviđa joj se staloženost i učenje korak po korak.  Tema Most joj se jako sviđa jer ima mnoga prenesena značenja kao što su druženje, približavanje…

Profesorica hrvatskog jezika, amaterska glumica, voditeljica dramske grupe  i hospitantica Novigradskog proljeća, Tajana Martić sa svojim vrlo zanimljivim zanimanjima voli širiti vidike i okušati se u nepoznatim stvarima. Već nekoliko godina sudjeluje na Novigradskom proljeću, a privlači je čarolijom stvaranja, opuštenosti, prijateljstva i kreativnosti. Tvrdi da je hospitant jedno veliko dijete, koje radi apsolutno sve kao i učenici te da im je zadatak nasmijati  i motivirati  svoju ekipu . Ona se toliko zbliži s polaznicima da ih na kraju poželi odvući doma s njom. Sudjelovala  je u scenskoj, radijskoj, lutkarskoj i kostimografskoj radionici te je svi ti izleti motiviraju na nova otkrivanja i stvaranja. Voljela bi i sljedeće godine doći jer se ovdje osjeća opušteno i kreativno.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.