Pjevački zbor mladih Josip Kaplan

Pjevački zbor mladih “Josip Kaplan” osnovan je u Rijeci, u svibnju 2006. godine. Zbor broji tridesetak aktivnih članova i mnoge uspjehe, plakete i natjecanja od kojih su neka svjetsko natjecanje zborova Svjetske zborske igre u Grazu 2008. godine gdje su osvojili srebrnu plaketu u kategoriji Mješovitih zborova mladih. Na Glazbenim svečanostima hrvatske mladeži u Varaždinu  2009., 2010. i 2011. godine osvojili su  zlatnu plaketu i Nagradu za mladog dirigenta s istaknutim nastupom. Osim natjecanja, zbor je 2010. godine s estradnim pjevačima poput Ivane Kindl i Davora Gobca, izdao Božićni CD pod nazivom Kad ljubav daš. Voditeljica zbora je kao i voditeljica radionice pjevanja, na Novigradskom proljeću, Doris Kovačić. Do sada su ostvarili mnoge nastupe, a ove godine su u HRT-ovoj emisiji Do posljednjeg zbora došli do samog finala u konkurenciji sa zborovima Izvor i Concordia discors. Finalna emisija će se održati 12. svibnja gdje će zborovi suprotstaviti svoje glasnice.

ZANIMLJIVOSTI O JOSIPU KAPLANU:
Josip Kaplan rođen je 23.10.1910. u gradiću Krško. Njegov je otac je rano uočio njegovu muzikalnost pa je Kaplan već od malih nogu svirao violinu. Sa 15 godina se uključio u mjesni orkestar.
Kasnije je položio prijemni ispit za upis na Muzičku akademiju. U svojem životu bio je zborovođa mnogo zborova, nastavnik pjevanja u gimnaziji, profesor solfeggia i klavira. Kaplan je umro 1996. godine.

Filip Bakran

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.