Naj naj mostovi

Ovogodišnja tema most nadahnula nas je da prosurfamo internetom  u potrazi za najmostovima. Dobro smo se zabavili i saznali koji su to najveći, najmanji, najljepši, najstariji i najpoznatiji mostovi na svijetu.

Most koji je sagrađen 27. 12. 2010. godine, dugačak je 42,5 kilometra i visok 108 metara, a nalazi se u Kini. Ljubitelji mostova znat će da je riječ Qingdao Haiwanu, najvećem mostu na svijetu. Vjerovali ili ne, u izgradnji mosta sudjelovalo je 10 000 ljudi, utrošeno je 450 00 tona čelika i 2,3 milijuna kubika betona.

Najmanji most dug je jedva 9,8 metara te povezuje dva otoka različite državnosti, jedan pripada SAD-u, a drugi Kanadi. Za prelaženje iz kuće na jednom otoku u dvorište na drugom otoku potrebna je putovnica.

Pronašli smo i najstariji most. Ispod tog mosta teče rijeka Meles u Turskoj. Sagrađen je 850 godina prije Krista. Bez obzira na starost mosta, njime još uvijek koračaju građani Izmira.
Most koji spaja dvije obale zaljeva u San Franciscu zove se Golden Gate. Još je znan kao najpoznatiji most na svijetu te je odmah nakon izgradnje postao simbol San Francisca.

Kao šećer na kraju, saznali smo i koji je najbolji most na svijetu. To je most ljubavi koji spaja sva naša srca i teško ga je srušiti. U ovu skupinu mostova možemo ubrojiti i most prijateljstva, druženja, djetinjstva i mladosti, koji su  bezgranični i koji nas spajaju bez obzira koliko daleko bili.

  Golden Gate, najpoznatiji most na svijetu.

Qingdao Haiwan, najveći most na svijetu.

Lana Meštrić, Ines Jurak

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.