Joža Prudeus

Predstavit ćemo Jožu na njemu svojstven način:

Joža Prudeus je rođen. Kao spadalo spada u red najvećih djecoljubaca u svijetu i šire. Nalazi se među onima koji su udarali temelje radu škole za darovite učenike (Škola stvaralaštva Listopad u Novalji) pa se od siline udaranja temelja već više od dva desetljeća nalazi na kreativnoj rehabilitaciji – početkom proljeća u Novigradu istarskom.

Napisao je manje nego što nije zahvaljujući velikoj upornosti i tvrdoglavosti. Prevođen je žedan preko vode. Za svekoliki je rad primio brojne diplome i nagrade od kojih spominje: Velika nagrada zlatnog šipka (dar djece na Novigradskom proljeću); Velered s velikom Zvjezdačom (dar djece na Novigradskom proljeću); Grafičku mapu (dar djece na Novigradskom proljeću); Mamut ogrlicu list – cvijet (dar prijatelja iz Škole stvaralaštva); Nagradu grada Samobora za životno djelo (2004.); Priznanje pape Benedikta XVI. za 60 godina ministriranja (2007.); Državno priznanje “Ivan Filipović” za životno djelo (2008.) i golemu hrpu dragih mu priznanja te je vječni kandidat za Orden rada s nadgrobnim vijencem.

Član je mnogih uglednih domaćih i svjetskih udruga, poglavito dopisni, a u tri mandata je biran i za predsjednika stubišta.

Suočen s činjenicom da nepismeni uvijek diktiraju, povukao se, bez veze, u sebe i sada se ne može izvući.

Ostali podaci nalaze se u pismohrani mnogih prijatelja. Pozdravlja djecu, učiteljice i učitelje diljem domovine, posebice u školama u kojima je službovao: u Brodu na Savi, Sibinju, Rabu, Bregani i Samoboru. Rođen pradavno u Samoboru, čvrsto je na zemlji voleći mnogo svoju zemlju, ali manje od pravoga čovjeka na toj zemlji.

Član je DHK-a. Njegove su parole: “Ja sam književnik pod školskim malim odmorom” te: “Učitelj koji se ne smije, ne smije među učenike!”

Objavio je dvadesetak knjiga i knjižuljaka, no daleko više razasuo na stotine strana svojih stiho i prozotvorina. Ako je koja i u Vas, slobodno je zadržite jer ne odgovara za daljnju uporabu.

 

A sada malo ozbiljnog predstavljanja:

Josip Prudeus rođen je 1944. godine u Samoboru. Osnovnu školu, gimnaziju i Pedagošku akademiju završio je u Slavonskom Brodu te stekao zvanje učitelja predmetne nastave.

Službovao je u Slavonskom Brodu, Sibinju, Rabu, Bregani i Samoboru. Osim u školama, radio je kao voditelj Centra za kulturu u Narodnom sveučilištu Samobor te je bio zadužen za suradnju s osnovnim školama. Utemeljitelj je i prvi urednik Programa za djecu i mladež na Hrvatskome katoličkom radiju, novinar-dopisnik s bojišnica tijekom Domovinskog rata, a nakon uspostave demokratske Republike Hrvatske imenovan je prvim pročelnikom za prosvjetu i kulturu u Samoboru. Uz spomenute poslove, više od tri desetljeća radio je u Školi stvaralaštva (Listopad u Novalji, Novigradsko proljeće) za darovite učenike hrvatskih osnovnih škola. Prvih godina je voditelj radionica, a nakon ulaska Osnovne škole Samobor u sustav Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa RH, obnaša dužnost glavnog koordinatora Škole.

Josip Prudeus kao vrstan pedagog, bogatoga teorijskog znanja i praktičnog iskustva, ostavio je trajan trag u svakoj školi u kojoj je predavao hrvatski jezik, povijest ili vjeronauk. Kao voditelj literarnih, dramskih i novinarskih družina, s učenicima je osvajao gradske, općinske, županijske i državne nagrade. Uz to, napisao je mnogobrojne pjesme.

NAGRADA ZA ŽIVOTNO DJELO OSNOVNOGA ŠKOLSTVA

dodjeljena mu je za igrokaze, dječje mjuzikle i recitale koji se izvode u  školama diljem Republike Hrvatske. Tako su mnoge škole izvedbom njegovih uradaka dobile priznanja i nagrade na natjecanjima. Kao kreativni učitelj svojim je iznimnim radom vezao uz sebe oko 7.000 učenika i 2.500 učitelja iz cijele Hrvatske. Zalagao se da Novigradsko proljeće postane učilištem darovitih učenika i učitelja kao jedino takve vrste u Republici Hrvatskoj, a kojemu je cilj da učenici i učitelji prihvate suvremeni način rada i da ga prenesu u svoje škole.

Objavio je 25 samostalnih knjiga dok mu je nekoliko djela prevedeno i tiskano na njemačkom, francuskom, talijanskom i švedskom jeziku, a gotovo da nema dječjeg časopisa u kojem nije bio suradnik.

Josip Prudeus je s radošću podario učenicima i odraslima, svojoj školi u Samoboru u kojoj je radio i stvarao, sve što je tijekom 43 godina vrijednog rada skupljao. Zbirka se odnosi na 300 umjetničkih slika, 200 keramika, notnih zapisa 156 pjesama, stotine DV-a, VHS-a, kao i 3.000 knjiga. Na njegov tekst skladane su pjesme za mješoviti zbor i soliste, uz orgulje, simfonijski orkestar i tamburaški orkestar, dvije mise: misa svetom Josipu, zaštitniku Hrvatske i misa u čast hrvatskim mučenicima.

 Odbor za dodjelu donio je odluku o dodjeli „Nagrade Ivan Filipović“ za 2008. godinu za promicanje pedagoške teorije i prakse

JOSIPU PRUDEUSU, učitelju, nastavniku hrvatskoga jezika i povijesti u Osnovnoj školi Samobor za cjelokupni učiteljski i odgojno-obrazovni rad iz područja osnovnoga školstva, za izniman opus i doprinos nastavnom i društvenom radu, što je težište svoga rada usmjerio na rad u nastavi, rad s darovitim učenicima te na izvannastavne djelatnosti.

Poseban doprinos dao je raznovrsnošću stvaralaštva s više od 200 notnih zapisa, izdanjem više od 25 knjiga, zbirkama pjesama za djecu i mladež čijim je rezultatima u teorijskom i praktično radu dalekosežno pridonio popularizaciji učiteljske  struke u odgojno-obrazovnoj djelatnosti u Republici Hrvatskoj.

 Petra Tokić

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.